Jaký je rozdíl mezi sterilovanými a pasterovanými jídly
Dlouhou trvanlivost získávají jídla různými způsoby. Obecně platí, že čím delší je trvanlivost jídel, tím jistěji bylo takové jídlo konzervováno a tím více utrpěla samotná potravina. Existují však i způsoby, jak získat slušnou trvanlivost bez ztráty kvality potravin.
Sterilovaná jídla – trvanlivost několik let, za cenu ztráty kvality
Má-li jídlo trvanlivost v řádu mnoha měsíců, nebo dokonce let, jde bezpochyby o sterilované jídlo. Nezáleží při tom na obalu jídla, najdete je v plechovce stejně jako v sáčku s kovovou fólií, nebo i jiném obalu. Obecně takovou potravinu nazýváme konzervou.
Sterilované jídlo bylo po uvaření ošetřeno vysokou teplotou nad 100 °C při níž se usmrtila většina mikroorganismů, které by mohly způsobovat kažení nebo různá onemocnění. Čím je konzervační postup jistější, tím více se mění vlastnosti sterilovaných potravin. Z tohoto důvodu většinou konzervy nechutnají dobře, nevoní a potraviny v nich mají narušenou konzistenci.
Oproti tomu pasterace, je proces ničení organismů, který zajistí potravině trvanlivost v řádech týdnů až měsíců bez ztráty její kvality. Jde také o tepelné zpracování, ale výrazně nižšími teplotami. Použitím pasterace se napomohlo k zamezování šíření přenosných chorob jako břišního tyfu, tuberkulózy, spály, dětské obrny atd. Potraviny, které byly pasterovány chutnají mnohem lépe než konzervy. Mohou však být následně kontaminovány, a proto je nezbytné uchovávat je v chladu.
Hotová jídla od hamham.cz jsou pasterovaná
Jak naše jídla vaříme si přečtěte zde.